Gimnazija, Šolski center Rogaška Slatina

PREDSTAVITEV            PROGRAMI           GALERIJA           POGOSTA VPRAŠANJA

NASLOV:

SPLETNA STRAN:

KONTAKT:

Dragi devetošolci!

Ste že slišali za »šolo za znanje, smeh in sanje«? Ne? No, v tem primeru naj vam prišepnem, da gre za Šolski center Rogaška Slatina, ki so mu ta slogan pred leti nadeli kar dijaki sami. Šola, ki obeležuje že več kot 70 let obstoja, se nahaja v zdraviliškem mestu, ki je zraslo pod obronki veličastnega Boča in je poleg edinstvene mineralne vode znano tudi po dolgoletni tradiciji steklarstva.

Prav iz te tradicije je zrasla Steklarska šola, ki je vseskozi izobraževala za steklarske poklice, leta 1991 pa je na njej zaživel tudi izobraževalni program za optika. Na prelomu tisočletja, zdaj že pred več kot 20 leti, je na ŠCRS stopila prva generacija gimnazijcev.

Pri nas se torej lahko izobražujete v programih splošna gimnazija, tehnik optik, tehnik steklarstva in steklar (vajeniški program). Slednji trije so edinstveni programi v naši državi, zato se k nam vpisujejo mladi z vseh koncev Slovenije, ki so med tednom nastanjeni v dijaškem domu, ki deluje v okviru naše šole.

Kljub majhnosti (na šoli je nekaj manj kot 300 dijakov) smo v okolju prepoznavni po uspehih in kakovostnem delu. Dober pedagoški kader in sodobno opremljena šola sta temelj za uspešno delo in napredek posameznika. Trudimo se, da dijaki ob pridobivanju izobrazbe razvijajo tudi svoje talente in potenciale, da imajo pred seboj jasne cilje in da jih z našo pomočjo uresničujejo. Če se boste odločili, da boste šolanje nadaljevali v katerem od naštetih programov na ŠCRS, boste spoznali tudi, da držijo vrstice šolske himne, ki so jo prav tako spisali in uglasbili dijaki naše šole:

Družina smo mi,
ki zažari,
prijateljstvo nas povezuje.
Naj skupna bo pot,
tu in drugod,
tisto, kar nas zaznamuje.

Predstavitev programov

GIMNAZIJA

Poklic po zaključku šolanja: Gimnazijski maturant

Spoštovani devetošolci!

Še malo, pa boste zapustili osnovnošolske klopi in zakorakali novim ciljem naproti. Ne skrbite, pri nas, na Šolskem centru Rogaška Slatina, vas bomo lepo sprejeli in vam odprli nove poti za uresničitev vaših želja.

Z izbiro gimnazije poglobite in nadgradite svoje znanje ter razvijate razne spretnosti in veščine pri obveznih in izbirnih predmetih. Francoščina, podjetnost in projektno delo so samo nekateri izmed izbirnih predmetov. Po uspešno zaključenih štirih letih šolanja je na vrsti splošna matura, zrelostni izpit, s katerim samo potrdite sadove svojega dela.

Našim dijakom je na voljo pestra izbira dejavnosti in vsebin, obveznih in izbirnih. Med obvezne vsebine sodijo športni in kulturni dnevi, projektni dnevi in božične delavnice, spoznavni in naravoslovni tabori. Pri izbirnih vsebinah vam ponujamo dijaške izmenjave in širok nabor krožkov, od fotografskega, tujejezičnih, kemijskega in kar nekaj športnih. Ustvarjalci na področju kulture lahko sodelujete v pevskem zboru, pri radijskem krožku, v šolskem ansamblu, muzikalu in pri spletnem časopisu. Za podjetne duše je vse bolj obiskan podjetniški krožek, tisti, ki želite pomagati sočloveku, pa se lahko vključite v prostovoljno socialno delo. Če se želite pomeriti v znanju katerega izmed splošnih predmetov in poseči po višjem uspehu, se lahko udeležite raznih tekmovanj, pri katerih se lahko, tako kot pri splošni maturi, pohvalimo z zavidljivimi rezultati. Za nadobudne raziskovalce na področju zgodovine, kemije, biologije, sociologije in fizike je na voljo pisanje raziskovalnih nalog. Poleg vsega omenjenega ne smemo pozabiti na projekte, in sicer Erasmus+, MEPI, SPIRIT in Podvig, kjer si boste zastavili osebne izzive in dosegali osebno rast. Kot zadnje pa bi vam predstavili ekskurzije v tujino, ki jih dijaki vselej z veseljem pričakujejo. Tako smo že potovali v romantični Pariz in čudovito Toskano, obiskali priljubljeni London, zapeljivo Prago in še kaj.

Tako, to bi bilo samo nekaj utrinkov iz naše gimnazije – če smo vas prepričali, se vidimo!

GIMNAZIJA - ŠPORTNI ODDELEK

Poklic po zaključku šolanja: Gimnazijski maturant

Postani del prve generacije športnega oddelka gimnazije na Šolskem centru Rogaška Slatina!

Spoštovani devetošolec, spoštovana devetošolka,

naj ti zaupamo super novico! Šolski center Rogaška Slatina v šolskem letu 2022/23 prvič razpisuje športni oddelek programa gimnazije. Za koga?  Za vse učence, ki se aktivno ukvarjate s športom, se udeležujete športnih tekmovanj na državnem, evropskem in svetovnem nivoju, posvetite velik del svojega časa treningom, dosegate vrhunske športne rezultate hkrati pa bi želeli pridobi splošno izobrazbo. Prilagoditve v športnem oddelku omogočajo lažje usklajevanje šolskih obveznosti s tekmovanji, treningi in pripravami kar je ključno za doseganje odličnih rezultatov v šoli in izven nje.

Kako se sliši 6 ur športne vzgoje tedensko? Bi namesto v šoli te ure raje preživeli na klubskem ali reprezentančnem treningu? Ni problema. Napovedana pisna in ustna ocenjevanja znanja, prilagojena športnim obveznostim, opravičeni izostanki od pouka zaradi treningov in tekmovanj, individualne ure učne pomoči, podpora pedagoškega in športnega koordinatorja, tesno sodelovanje med učitelji in trenerjem, manjše število dijakov v oddelku (18 dijakov) … Vse to so prilagoditve, ki ste jih lahko deležni kot dijaki športnega oddelka.

Vpisni pogoji

Učenci, ki se vpisujejo v športni oddelek gimnazije morajo poleg splošnih pogojev (zaključena osnovna šola) izpolnjevati še posebne vpisne pogoje oz. pred vpisom na šolo posredovati dokazila o športnih dosežkih:

  • zdravniško potrdilo osebnega zdravnika ali zdravnika specialista medicine dela in športa ali potrdilo o rednem preventivnem pregledu kandidata v zadnjem letu, iz katerega je razvidno splošno zdravstveno stanje kandidata;
  • potrdilo nacionalne panožne športne zveze za vpis v športni oddelek, ki vsebuje:
  • izjavo trenerja o sodelovanju s športnim koordinatorjem in
  • podatke o doseženih športnih rezultatih kandidata v zadnjih dveh letih.

 

Kateri športi so prisotni v Rogaški Slatini?

V Rogaški Slatini in okolici je športna infrastruktura dobro razvita. Lokalni klubi se lahko pohvalijo z vrhunskimi dosežki s področja košarke, nogometa, karateja in ostalih borilnih veščin. Poleg naštetega pa tukaj »živi« tudi smučanje, tenis, namizni tenis, plezanje …

Se sliši super, kajne? Veseli bomo, če bomo lahko del tvoje športne poti. 😊 

DIJAŠKI DOM

Spoštovani devetošolci!

Življenje v dijaškem domu je zelo pestro in zanimivo. Pridobili boste želeni poklic in hkrati spoznali nove prijatelje, običaje, navade ter pridobili mnoge nove življenjske izkušnje.

Dijaki živijo in delajo v skupini sovrstnikov, za katero skrbi vzgojitelj, ki je dijakom mentor, zaupnik, skrbnik in svetovalec. S sovrstniki se boste skupaj učili za teste, spraševanja in si med seboj pomagali. Pomemben del življenja je tudi prosti čas, ki ga lahko preživite ustvarjalno in kreativno v domskih interesnih dejavnostih, in sicer s sodelovanjem pri domskih prireditvah, z ustvarjanjem v Domski ustvarjalnici, na tematskih in kulinaričnih popoldnevih, z obiskovanjem razstav, predavanj, koncertov itn. Telesno aktivnost spodbujamo z organizacijo športnih dejavnosti, kot so: igranje namiznega tenisa, nogometa, odbojke, košarke, vodene športne vadbe, aerobika, fitnes, šah.

Naš dijaški dom je eden od najsodobnejših dijaških domov v Sloveniji. Sobe so apartmajskega tipa s kopalnico. Dijakom so na razpolago čajne kuhinje, prostor za druženje, fitnes, brezžični internet in televizija.

Obkroža nas mirno in zeleno okolje. Imamo lastno jedilnico in kuhinjo, kjer se pripravljajo okusni obroki.

Velika prednost dijaškega doma je njegova neposredna povezanost s šolo in dejstvo, da so dijakom na voljo vzgojitelji, ki jim pomagajo pri učenju med učnimi urami in po potrebi tudi izven njih.

Vsem nudimo celotno oskrbo, zagotavljamo pogoje za življenje in učenje ter skrbimo za tako vzgojo, ki omogoča zdravo in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Smo dom, v katerem se vsak počuti sprejetega in se v njem celostno razvija.

Dobrodošli, veseli vas bomo.

Pogosta vprašanja

Kaj lahko v dijaškem domu počnem v prostem času?

Samostojno lahko izbiraš med prostočasnimi aktivnostmi, ki jih ponujata dijaški dom in šola, ali pa ga porabiš po lastni izbiri.

Kje se nahaja vaš dijaški dom?

V neposredni bližini šole, zato se lahko k pouku sprehodiš kar v copatih. V Rogaško Slatino se lahko pripelješ z vlakom ali avtobusom; železniška in avtobusna postaja sta od šole oddaljeni le 10 minut hoje.

Po čem se vaša gimnazija razlikuje od drugih?

Ponujamo sodobne izbirne predmete, številne obšolske aktivnosti, kot tretji tuji jezik pa učenje francoščine. Zaznamujejo nas topli medsebojni odnosi in individualni pristop do vsakega dijaka.

Je vaša gimnazija težka?

Vsaka gimnazija je zahtevna, zato od posameznika zahteva motivacijo za učenje. Mi ti pri učenju pomagamo z individualnimi pogovornimi urami in napovedanim spraševanjem.

Kakšno prihodnost imajo poklici s področja steklarstva?

Življenje brez stekla si je nemogoče predstavljati. Gre za material, ki je že prisoten v vsakodnevnem življenju, v tehnološkem razvoju, medicini in umetnosti, zato bodo steklarski poklici potrebni tudi v prihodnje.

Ali je tehnik optik iskan, želen in zaposljiv poklic?

Dobrih optikov ni nikoli preveč in ljudje bomo vedno nosili očala, kar pomeni, da je optik poklic prihodnosti.