Strokovni programi, Šolski center Rogaška Slatina

PREDSTAVITEV            PROGRAMI           GALERIJA           POGOSTA VPRAŠANJA

NASLOV:

SPLETNA STRAN:

KONTAKT:

Dragi devetošolci!

Ste že slišali za »šolo za znanje, smeh in sanje«? Ne? No, v tem primeru naj vam prišepnem, da gre za Šolski center Rogaška Slatina, ki so mu ta slogan pred leti nadeli kar dijaki sami. Šola, ki obeležuje že več kot 70 let obstoja, se nahaja v zdraviliškem mestu, ki je zraslo pod obronki veličastnega Boča in je poleg edinstvene mineralne vode znano tudi po dolgoletni tradiciji steklarstva.

Prav iz te tradicije je zrasla Steklarska šola, ki je vseskozi izobraževala za steklarske poklice, leta 1991 pa je na njej zaživel tudi izobraževalni program za optika. Na prelomu tisočletja, zdaj že pred več kot 20 leti, je na ŠCRS stopila prva generacija gimnazijcev.

Pri nas se torej lahko izobražujete v programih splošna gimnazija, tehnik optik, tehnik steklarstva in steklar (vajeniški program). Slednji trije so edinstveni programi v naši državi, zato se k nam vpisujejo mladi z vseh koncev Slovenije, ki so med tednom nastanjeni v dijaškem domu, ki deluje v okviru naše šole.

Kljub majhnosti (na šoli je nekaj manj kot 300 dijakov) smo v okolju prepoznavni po uspehih in kakovostnem delu. Dober pedagoški kader in sodobno opremljena šola sta temelj za uspešno delo in napredek posameznika. Trudimo se, da dijaki ob pridobivanju izobrazbe razvijajo tudi svoje talente in potenciale, da imajo pred seboj jasne cilje in da jih z našo pomočjo uresničujejo. Če se boste odločili, da boste šolanje nadaljevali v katerem od naštetih programov na ŠCRS, boste spoznali tudi, da držijo vrstice šolske himne, ki so jo prav tako spisali in uglasbili dijaki naše šole:

Družina smo mi,
ki zažari,
prijateljstvo nas povezuje.
Naj skupna bo pot,
tu in drugod,
tisto, kar nas zaznamuje.

Predstavitev programov

TEHNIK OPTIK

Poklic po zaključku šolanja: Tehnik optik ali tehnica optičarka

Spoštovani devetošolci!

Ali veste, da s čutilom za vid pridobimo 80 % informacij iz okolja? Da se začne razvoj očesne leče že v 4. tednu nosečnosti? Da so oči najobčutljivejši organ v človekovem telesu in so sestavljene iz približno 36 delov in več kot 2 milijonov vidnih čutnic? Da je začetnik optike v svetu Carl Zeiss? Toliko in še več zanimivosti o očesu in optiki spoznajo naši dijaki v programu tehnik optik.

Sodobne zahteve vida so posledica vse pogostejših težav z očmi. Za ugotavljanje očesnih napak in njihovo korekcijo je potrebno zelo veliko strokovnega znanja. Ali veste, da smo edini v Sloveniji, ki izobražujemo po tem programu? Pri nas se naučite, kako uporabniku očal svetovati pravilno izbiro, uporabo in nego korekcijskih, sončnih ali športnih očal. Očala se naučite tudi popraviti in izdelati.

Kdo je torej optik? Optik strankam svetuje pri izbiri in nakupu korekcijskih očal in drugih očesnih pripomočkov. Pomaga pri izbiri okvirjev, sončnih očal in optičnih stekel. Izdeluje in popravlja očala in svetuje o uporabi vidnih pripomočkov. Stranke osvešča o pomenu in vlogi skrbi za svoje oči. Njegovo delovno okolje je čisto, urejeno, spremlja modo in dizajn novih trendov okvirjev in sončnih očal. Je v nenehnem stiku z novostmi in se strokovno izobražuje. Tehnik optik je zaposlen v optični delavnici ali v optični industriji. Zaradi visokega števila optik po vsej Sloveniji je situacija na trgu delovne sile za optike še posebej ugodna in povpraševanje po ustrezno izobraženih kadrih je precejšnje. Praktično se izobražuje v šoli in pri delodajalcu, znanje pa izpopolnjuje tudi v tujini preko programa Erasmus+.

Izobraževanje v programu tehnik optik traja štiri leta in se zaključi s poklicno maturo. Opravljena poklicna matura omogoča takojšnjo zaposlitev, nadaljevanje šolanja v višjih in visokih strokovnih šolah, z opravljenim petim predmetom splošne mature pa tudi v nekaterih univerzitetnih programih.

TEHNIK STEKLARSTVA

Poklic po zaključku šolanja: Tehnik steklarstva ali tehnica steklarstva

Spoštovani devetošolci!

»Moja krhkost je moja moč, moja možnost postati, kar si želim.«

Tehnik steklarstva je sveže prenovljen štiriletni program. Primeren je za vse, ki radi ustvarjate in bi radi uresničili svojo bujno domišljijo. Program nudi širino znanja o steklu, ponuja velik nabor klasičnih in modernih tehnik izdelave, ki se prepletajo z umetnostjo, snovanjem od ideje do izvedbe izdelka in osnovami podjetništva, pri čemer kvalitetno narejeni izdelki dobijo priložnost v spletni trgovini šole. Vaš izdelek lahko postane svetovno uspešna zgodba.

Vpis v program tehnik steklarstva omogoča kadrovske štipendije, ker je na trgu dela povpraševanje po delovni sili večje od ponudbe. Po uspešno opravljeni poklicni maturi se lahko zaposlite ali študirate. V času šolanja so strokovne ekskurzije v tujino stalnica, prav tako tudi srečanja z uspešnimi podjetniki. Pohvalimo se lahko z obiskom akademskega slikarja Mira Zupančiča, ki živi in dela v New Yorku, svoje znanje je z nami delil Aljaž Vidrajz, mozaicist, na Erasmus+ izmenjavi v Budimpešti smo imeli čast spoznati madžarsko oblikovalko v steklu Luce Kohut Görömbei, pri predmetu Kombiniranje stekla z drugimi materiali nam je predavatelj Denis Plavčak, profesor z Biotehniške fakultete v Ljubljani predaval o lesu, modna strokovnjakinja ga. Jožica Brodarič pa nam je popestrila pouk z delavnico o steklenem nakitu in modnih dodatkih.

Praktično znanje lahko pridobivate tudi v tujini, npr. na Irskem, Madžarskem ali v Avstriji. Sodelujete lahko pri raznih razpisih in na razstavah. Same tehnike obdelave stekla dopuščajo, da z njimi ustvarimo tudi tisto, kar se marsikomu zdi nemogoče. Z vsakim narejenim kosom stekla lahko dosežemo, da v prostoru zaživi za generacije užitkov, npr. na steni v sliki, uri, svetilki, skulpturi, na mizi v krožnikih in kozarcih, pa tudi v nakitu. Steklo lahko barvamo, nanj slikamo s čopiči in barve ne bodo zbledele. Lahko ga brusimo, graviramo in tako ohranimo njegovo prosojno lepoto. Sijaj zlata ali srebra pritegne oči, ravno tako svetilo s peskanimi vzorci. Nakit iz stekla je moden dodatek in hiše brez steklenih oken danes ne bi bile to, kar so. Stekla je vedno več v uporabi in ima zagotovljeno prihodnost.

STEKLAR VAJENEC

Poklic po zaključku šolanja: Steklar

Spoštovani devetošolci!

Ali veste, kaj je to?

Ko je vroče, je tekoče,
ko se shladi, se strdi.
Mojster mu s pipo pomaga,
da svojo obliko dobi.

Tako je, to je steklo – material, ki s taljenjem kremenčevega peska in še nekaterih snovi nastane v steklarski peči. Steklene izdelke oblikujemo, ko je steklo še vroče in tekoče kot med. Oblikujemo ga lahko ročno s pihanjem v steklarsko pipo ali pa strojno z upravljanjem steklarskih strojev. Ko je napihani izdelek ohlajen, ga lahko začnemo krasiti. Najpogosteje to naredimo tako, da nanj zbrusimo različne vzorce.

Dela s steklom se lahko naučite v 3-letnem programu steklar. 1. letnik je enovit – vsi dijaki spoznavate osnove pihanja, brušenja in avtomatske proizvodnje stekla. V 2. in 3. letniku podrobneje spoznavate področje, za katero želite, da postane vaš poklic. Iz programa steklar lahko postanete pihalec, brusilec ali upravljalec steklarskih strojev.

Šolanje v tem programu poteka v vajeniški obliki. To pomeni, da se obdobja izobraževanja v šoli in usposabljanja pri delodajalcu izmenjujejo. To izgleda takole: v 1. letniku poteka usposabljanje pri delodajalcu januarja in aprila, v 2. letniku od novembra do decembra in od marca do maja, v 3. letniku pa od septembra do decembra in od februarja do marca.

Za vpis v 1. letnik potrebujete zaključeno osnovno šolo in vajeniško pogodbo, ki jo sklenete z delodajalcem, npr. Steklarno Rogaška, mi pa vam pri tem pomagamo. V času izobraževanja v šoli tako prejemate kadrovsko štipendijo (1. letnik: 240 €, 2. letnik: 290 €, 3. letnik: 310 €), v času usposabljanja pri delodajalcu pa vajeniško nagrado (1. letnik: 251 €, 2. letnik: 302 €, 3. letnik: 403 €).

Po opravljenem zaključnem izpitu se lahko zaposlite v steklarski industriji ali obrti. Usposobljenega kadra primanjkuje ne le v Sloveniji, ampak po vsej Evropi, zato so steklarski mojstri še danes zelo iskani in cenjeni. Če želite nadaljevati šolanje, pa lahko to storite po zaključenem 3. letniku s prepisom v program tehnik steklarstva.

DIJAŠKI DOM

Spoštovani devetošolci!

Življenje v dijaškem domu je zelo pestro in zanimivo. Pridobili boste želeni poklic in hkrati spoznali nove prijatelje, običaje, navade ter pridobili mnoge nove življenjske izkušnje.

Dijaki živijo in delajo v skupini sovrstnikov, za katero skrbi vzgojitelj, ki je dijakom mentor, zaupnik, skrbnik in svetovalec. S sovrstniki se boste skupaj učili za teste, spraševanja in si med seboj pomagali. Pomemben del življenja je tudi prosti čas, ki ga lahko preživite ustvarjalno in kreativno v domskih interesnih dejavnostih, in sicer s sodelovanjem pri domskih prireditvah, z ustvarjanjem v Domski ustvarjalnici, na tematskih in kulinaričnih popoldnevih, z obiskovanjem razstav, predavanj, koncertov itn. Telesno aktivnost spodbujamo z organizacijo športnih dejavnosti, kot so: igranje namiznega tenisa, nogometa, odbojke, košarke, vodene športne vadbe, aerobika, fitnes, šah.

Naš dijaški dom je eden od najsodobnejših dijaških domov v Sloveniji. Sobe so apartmajskega tipa s kopalnico. Dijakom so na razpolago čajne kuhinje, prostor za druženje, fitnes, brezžični internet in televizija.

Obkroža nas mirno in zeleno okolje. Imamo lastno jedilnico in kuhinjo, kjer se pripravljajo okusni obroki.

Velika prednost dijaškega doma je njegova neposredna povezanost s šolo in dejstvo, da so dijakom na voljo vzgojitelji, ki jim pomagajo pri učenju med učnimi urami in po potrebi tudi izven njih.

Vsem nudimo celotno oskrbo, zagotavljamo pogoje za življenje in učenje ter skrbimo za tako vzgojo, ki omogoča zdravo in ustvarjalno preživljanje prostega časa. Smo dom, v katerem se vsak počuti sprejetega in se v njem celostno razvija.

Dobrodošli, veseli vas bomo.

Pogosta vprašanja

Kaj lahko v dijaškem domu počnem v prostem času?

Samostojno lahko izbiraš med prostočasnimi aktivnostmi, ki jih ponujata dijaški dom in šola, ali pa ga porabiš po lastni izbiri.

Kje se nahaja vaš dijaški dom?

V neposredni bližini šole, zato se lahko k pouku sprehodiš kar v copatih. V Rogaško Slatino se lahko pripelješ z vlakom ali avtobusom; železniška in avtobusna postaja sta od šole oddaljeni le 10 minut hoje.

Po čem se vaša gimnazija razlikuje od drugih?

Ponujamo sodobne izbirne predmete, številne obšolske aktivnosti, kot tretji tuji jezik pa učenje francoščine. Zaznamujejo nas topli medsebojni odnosi in individualni pristop do vsakega dijaka.

Je vaša gimnazija težka?

Vsaka gimnazija je zahtevna, zato od posameznika zahteva motivacijo za učenje. Mi ti pri učenju pomagamo z individualnimi pogovornimi urami in napovedanim spraševanjem.

Kakšno prihodnost imajo poklici s področja steklarstva?

Življenje brez stekla si je nemogoče predstavljati. Gre za material, ki je že prisoten v vsakodnevnem življenju, v tehnološkem razvoju, medicini in umetnosti, zato bodo steklarski poklici potrebni tudi v prihodnje.

Ali je tehnik optik iskan, želen in zaposljiv poklic?

Dobrih optikov ni nikoli preveč in ljudje bomo vedno nosili očala, kar pomeni, da je optik poklic prihodnosti.