Gimnazija Slovenj Gradec, Šolski center Slovenj Gradec

PREDSTAVITEV            PROGRAMI           GALERIJA           POGOSTA VPRAŠANJA

NASLOV:

SPLETNA STRAN:

KONTAKT:

Gimnazija v Slovenj Gradcu deluje od leta 1996. Leži v parku ob robu starega mestnega jedra. Stavbi iz začetka 20. stoletja so arhitekti dodali sodobno zasnovano telovadnico in dodatne učilnice. Mirno okolje omogoča ustvarjalen nemir, bližina mesta pa tesno sodelovanje s številnimi kulturnimi in drugimi institucijami.

Pouk ni vpet samo v učilnice, ampak poteka tudi na mnoge druge, inovativne načine. S tako zastavljenim delom in z izjemno pestro ponudbo šolskih in obšolskih dejavnosti v okviru obveznih izbirnih vsebin poskušamo dijakom razvijati njihove potenciale. Obiskujemo koncerte, gledališča, organiziramo ekskurzije, tečaje tujih jezikov, predavanja in delavnice z zunanjimi strokovnjaki z različnih področij, podpiramo športnike in krepimo izbirni šport, razvijamo prostovoljstvo, kulturno ustvarjalnost pa uresničujemo znotraj našega društva SPUNK (v katerem delujejo gledališka skupina, fotografska delavnica, filmski laboratorij, skupina za sodobni ples, pevski zbor, izdajamo pa tudi knjižno zbirko).

Dijakom s statusom športnika po dogovoru prilagajamo šolske obveznosti in omogočamo morebitne treninge med poukom. Podobne prilagoditve imajo tudi dijaki s statusom kulturnika.

Kot edina šola na Koroškem dijakom omogočamo pridobitev mednarodno priznane diplome iz znanja nemškega jezika (DSD II).

Življenje na naši šoli je preplet znanja, športa, umetniškega izražanja, prostovoljstva in druženja. Vse to nas dela drugačne.

Predstavitev programov

Gimnazija

Poklic po zaključku šolanja: GIMNAZIJSKI MATURANT

Program splošne gimnazije s svojo široko zasnovano splošno izobrazbo pripravlja dijake na nadaljnji študij. Omogoča jim vpis v vse študijske smeri, saj predmetnik zajema znanja iz naravoslovja, družboslovja, jezikoslovja, umetnosti in športa.

Program je sestavljen iz obveznih in izbirnih predmetov ter obveznih izbirnih vsebin.  Izbirne predmete smo na naši šoli preoblikovali v naravoslovni, družboslovni in jezikoslovni interdisciplinarni tematski sklop, od katerih dijak izbere vsaj enega. Obvezne izbirne vsebine delno določa šola (športni dnevi, ekskurzije, projektni dnevi in tedni, kulturni večeri …), del pa je prepuščen dijakovi prosti izbiri (gledališki ali filmski abonma, obiski koncertov, potepanja, računalniško programiranje, študijsko in arhitekturno risanje, sodelovanje v kulturnem društvu SPUNK, prostovoljstvo …).

Gimnazijski program je primeren za vse, ki si želijo  pridobiti široko znanje kot najboljšo pripravo na študij in hkrati razvijati sebe in svoja obzorja.

Galerija

Pogosta vprašanja

Je Gimnazija res tako težka?

Če bi jo dali na tehtnico, potem je odgovor “da”. Ampak to verjetno ni odgovor, ki ga iščeš, kajne? Lahko si oddahneš. Gimnazija ni težka, je samo drugačna, tako kot vsaka srednja šola. Res pa je, da potrebuješ nekaj časa, da se privadiš na vse novosti in da je treba kdaj tudi kaj narediti.

Imam status športnika, pri vas pa ni športnega oddelka. Kaj zdaj?

Vsem dijakom s statusom športnika (ali kulturnika) na naši gimnaziji v celoti omogočamo vse prilagoditve (tudi morebitne treninge med poukom, napovedano ocenjevanje in prilagoditve drugih šolskih obveznosti). Torej je zelo podobno, kot če bi obiskoval/-a športni oddelek.

Da to ni le napisano pravilo, dokazuje že kar nekaj naših bivših in sedanjih dijakov, ki so uspešni vrhunski športniki in ustvarjalci.

Kaj se je zgodilo z Evropskim oddelkom?

Vsi predmeti in vsebine evropskega oddelka so združeni v ITS Gremo čez planke. Smo edina šola, ki je ohranila vse dejavnosti in predmete evropskega oddelka.

Ali imate učbeniški sklad?

Imamo. Učbeniki bodo v šolskem letu 2021/22 za vse dijake brezplačni.

Imate kaj športnih aktivnosti?

Seveda. Pri tretji uri športne vzgoje lahko izbiraš med mnogimi športnimi aktivnostmi: plavanje, smučanje, kegljanje, pohodništvo, gorsko kolesarjenje, joga, zumba, jahanje, športno plezanje, sodobni ples, raftanje, soteskanje …