Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana

PREDSTAVITEV            PROGRAMI           GALERIJA           POGOSTA VPRAŠANJA

NASLOV:

SPLETNA STRAN:

KONTAKT:

Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana deluje v samem srcu Ljubljane na Šubičevi ulici, v zgradbi, ki jo je projektiral znameniti arhitekt, po katerem se imenuje od leta 1997.

Šola ima bogato tradicijo, na katero smo ponosni. Prizadevamo si, da bi nadaljevali tradicijo dobre šole in razvijali kvaliteto pouka in dobrih odnosov. Tako se naša gimnazija poleg kakovostnega pouka že vrsto let odlikuje z bogato ponudbo možnosti za učenje tujih jezikov v sodelovanju z učitelji iz EU (angleščine, nemščine, francoščine, italijanščine, španščine), številnimi mednarodnimi izmenjavami dijakov in učiteljev, obšolskimi dejavnostmi, ki vključujejo tudi tečaj kitajščine in japonščine ter strokovnimi ekskurzijami doma in v tujini.

Naša šola aktivno izvaja projekte: Timski pouk, Obogateno učenje tujih jezikov, Erasmus+ in projekt smiselne in inovativne uporabe IKT pri pouku – Inovativna pedagogika 1:1

Leta 2013 je bila naša šola uvrščena v mrežo Ekošol in pridobili smo licenco za izvajanje priprav ter izvedbo izpitov za mednarodno Nemško jezikovno diplomo. Zelo uspešno sodelujemo v mednarodni Unescovi mreži šol, v katero smo se vključili leta 1997. S članstvom smo se obvezali, da bomo v okviru šolskega dela dijake še posebej osveščali, izobraževali in vzgajali za aktivno uresničevanje Unescovih načel: vzgoja za mir, človekove pravice in demokracijo, medkulturna strpnost in sožitje, okoljska vzgoja ter vloga posameznika v obdobju globalizacije in novih medijskih razsežnosti.

Na Plečnikov rojstni dan organiziramo Srečanja, na katerih se sedanji dijaki srečajo z nekdanjimi dijaki, danes priznanimi strokovnjaki in ustvarjalci. Na Plečnikovih dnevih naši dijaki predstavijo svojo pestro ustvarjalnost.
Smo šola z bogato tradicijo, ki je od nekdaj posvečala veliko pozornosti kvalitetnemu znanju in dobrim odnosom. Naša vizija vam zagotavlja, da vas pričakuje odličen tim strokovnih profesoric in profesorjev, ki so vam pripravljeni posredovati kvalitetno znanje, intelektualne izzive ter razgiban in inovativen pouk, ki ga bogatijo raznovrstne dejavnosti. Uspešnost na maturi je samo en kazalec našega dela, veliko pa o našem delu povedo uspehi dijakinj in dijakov v življenju.

Zavedamo se, da je šolsko znanje le delček učenja na življenjski poti, zato se ga trudimo povezati z življenjem: z raziskovalnimi tabori, z mladinskimi raziskovalnimi nalogami, z zanimivimi ekskurzijami in izmenjavami, na katerih naši dijakinje in dijaki spoznavajo domovino in svet, različni projekti pa podpirajo drugačno, inovativno učenje.
Ustvarjalni so na kulturnem področju, imajo možnost pestre izbire učenja tujih jezikov, uživajo v športnih dejavnostih in v raziskovanju narave, sveta in družbe.

S ponosom rečemo, da smo ŠOLA Z RAZGLEDOM. Smo šola, kjer gledamo daleč, mislimo široko in čutimo globoko.

Širimo si obzorje in skušamo gledati čim širše in daleč naprej ne samo z dveh šolskih teras, ampak tudi s širjenjem obzorja našim dijakinjam in dijakom.

Veseli bomo, če boste v širokem naboru dejavnosti našli tiste, s katerimi boste razvijali svoje interese, talente in ambicije. Morda tudi tiste, ki jih v sebi še niste odkrili.

Ponosni smo, da smo del ekipe Gimnazije Jožeta Plečnika Ljubljana! Postanite to tudi vi.

V vzpodbudnem okolju do znanja za jutri!

Virtualni sprehod po šoli

Na mobilnih napravah se po prostoru premikajte z dotiki po zaslonu, na računalniku pa s kliki na miški.
Z dvema prstoma lahko na mobilnikih približate ali oddaljite pogled, na računalniku pa s kolescem na miški.
V 3D pogledu lahko vrtite objekt okoli osi – na mobilnikih s prsti, na računalnikih pa s klikom in držanjem miške.

Predstavitev programov

Splošna gimnazija

Poklic po zaključku šolanja: Gimnazijski maturant

Program splošne gimnazije

s poglabljanjem naravoslovnih predmetov 
(angleščina + nemščina ali francoščina)

s poglabljanjem družboslovnih predmetov 
(angleščina + francoščina ali italijanščina ali nemščina ali španščina)

s poglabljanjem tujih jezikov: 
(angleščina in nemščina + francoščina ali italijanščina ali španščina)

Pogosta vprašanja

Ali poteka pouk športe izven urnika (po pouku) in kje ?

Ure športne vzgoje so vključene v urnik, izvaja se tri ure skupaj, nekateri jih imajo takoj zjutraj, drugi kasneje, kakor pač pride na urniku.

Pouk športne vzgoje poteka v Športnem centru Tivoli, kjer imamo na voljo telovadnico, fitnes, dvorano za namizni tenis, plezalno steno in bazen. Ko pride na vrsto badminton ali squash, ga organiziramo v drugem centru. Na voljo imamo tudi zunanja igrišča, kadar pa vreme dopušča, veliko aktivnosti izvajamo zunaj (Rožnik, Tivoli).

Ali organizirate ekskurzije?

Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana je bila od nekdaj znana po kvalitetnih ekskurzijah, taborih in izmenjavah. Tik pred korono so naši dijaki odpotovali na izmenjavi v Španijo in Nemčijo, na ekskurzije pa prav tako v Španijo v Basijo, v London in Munchen. Tudi letos smo že septembra izvedli spoznavni tabor za 1.letnike in biološki tabor za maturante. Za mnoge druge načrtovane dejavnosti pa nam je prekrižala načrte epidemija in delo na daljavo. Na primer v okviru projekta Erasmus+ bi morali potovati v partnerske države, izvedli bi tabor za priprave na DSD, Plečnikov tabor in matematični tabor. Vendar komaj čakamo, da se življenje vrne v stare tirnice in bomo spet potovali.

Kdaj se pouk začne in kako poteka pouk?

Pouk začenjamo ob osmih in se v večini primerov konča ob 14.15.  Zaradi delitev v skupine pa se včasih pouk zamakne, včasih pa potegne tudi v popoldne.

Po 3.šolski uri je poluren odmor za malico, ki ga nekateri izkoristijo tudi za kratek oddih na svežem zraku.

Kako je s prehrano? Ali imate vegeterianski meni?

Hrano si vsak dijak izbira sam, vnaprej preko eAsistenta si izbere, ali bo jedel in katerega izmed petih menijev si bo izbral. Med njimi je vedno tudi vegeterianski meni. Tako, da se najde za vsakogar nekaj. Če pa si bolj izbirčen, je v okolici veliko restavracij in trgovin, kjer lahko dobiš malico ali kosilo.

Kaj pomeni jezikovna usmeritev? Ali imaš zato manj drugih predmetov?

Vse splošne gimnazije imamo v predmetniku tudi nerazporejene ure. Te lahko šola sama razporedi glede na svojo usmeritev. To pomeni, da osnovni predmetnik in zahtevnost ostane enak. Si pa že ob vpisu izbereš drugi tuj jezik, v drugem in tretjem letniku pa dobiš še tri ure glede na usmeritev. Jezikovna smer pomeni, da si izbereš tretji tuj jezik in lahko izbereš med francoščino in španščino.

V četrtem letniku pa so vse nerazporejene ure namenjene poglabljanju maturitetnih predmetov.

Katere jezike se lahko učiš na Šubi?

Pri nas imamo izredno bogato ponudbo tujih jezikov. Poleg angleščine dijaki lahko izbirajo še med francoščino, nemščino, italijanščino in španščino. Latinščino, kitajščino, japonščino in poljščino se lahko učiš fakultativno.

Ali izbira smeri vpliva na nadaljnji študij?

Smer si izbereš navadno glede na to, kaj te bolj veseli in kaj ti bolj leži. V tej smeri dijaki tudi pogosto izbirajo izbirne maturitetne predmete in kasneje smer študija. Pogosto pa se zgodi, da tekom šolanja šele izoblikuješ svoje resnične interese in seveda lahko izbereš katerikoli izbirni maturitetni predmet in vse študije. Upoštevati moraš le to, da nekatere fakultete predpišejo, katere predmete moraš obiskovati v četrtem letniku, če se želiš vpisati k njim (upoštevajo jih pri vpisnih pogojih).

Kam vse se vpisujejo vaši maturanti?

Naši maturanti se vpisujejo v praktično vse smeri študijev – od družboslovnih, jezikovnih, naravoslovnih smeri in so tudi pogosto uspešni pri doseganju pogojev. Seveda morajo za fakultete, ki imajo visoke vstopne pogoje, veliko delati in izkazati znanje ter rezultate. To pa jim pa ob primernem vložku dela uspe.

Ali imate dijake s statusi in če ja, kakšne ugodnosti jim nudi?

Seveda imamo vseh vrst statusov: dijake vrhunske športnike, perspektivne športnike in umetnike,  dijake, ki se vzporedno izobražujejo (na Konzervatoriju za balet in glasbo ipd.) . Z vsakim sklenemo osebi izobraževalni načrt, kjer določimo, kakšne prilagoditve bo potreboval. Seveda pa imamo tudi dijake s posebnimi potrebami, kjer upoštevamo Odločbe o prilagojenem izvajanju pouka.

Kakšno je vzdušje na šoli?

Veseli smo, ker nam mnogi dijaki in starši sporočajo, da jim je najbolj všeč prav vzdušje na šoli. Trudimo se za red in spoštovanje pravil, pa kljub temu pravo mero sproščenosti in razumevanja vsakega posameznika. Dijaki tudi v anketah zelo pohvalijo odnos profesorjev do dijakov. Imamo pa tudi super dijake!