Dijaški dom, Šolski center Škofja Loka

PREDSTAVITEV           GALERIJA           POGOSTA VPRAŠANJA

NASLOV:

SPLETNA STRAN:

KONTAKT:

Dijaški dom Škofja Loka je del Srednje šole za strojništvo, ki deluje v okviru Šolskega centra Škofja Loka. Smo majhen dijaški dom, kar ustvarja domačnost in nam omogoča individualni pristop dela z dijaki.

Možnost bivanja v dijaškem domu dijakom omogoča, da se za srednjo šolo lahko odločijo na podlagi svojega zanimanja, čeprav je le-ta preveč oddaljena za vsakodnevno vožnjo.

V okolici našega dijaškega doma je dobra izbira različnih šol: Srednja šola za strojništvo, Srednja šola za lesarstvo, Višja strokovna šola, Gimnazija Škofja Loka. Dobre prometne povezave omogočajo vožnjo tudi v druge kraje (npr. Naklo, Kranj).

V naši okolici je industrija močno razvita, zaradi česar se veliko dijakov odloči za opravljanje prakse ali vajeništva v Škofji Loki, v višjih letnikih pa tudi za študentsko delo.

Za bivanje pri nas se odločajo tudi dijaki športniki (skakalci, nogometaši), saj želijo šolanje združiti s športno kariero.

Naš prvotni cilj je, da dijakom zagotavljamo vzpodbudno delovno okolje, kjer se lahko učijo in dosegajo svoje izobraževalne cilje. Dijake spremljamo in usmerjamo pri šolskem delu, jim nudimo učno pomoč ter podporo pri reševanju šolskih zadev in osebnih stisk. Tesno sodelujemo s šolo in starši, tako da informacije hitro zaokrožijo in lahko primerno ukrepamo.

ŽIVLJENJE V DIJAŠKEM DOMU
V dijaškem domu vsak dan potekajo obvezne učne ure. V tem času se dijaki učijo in opravijo svoje šolsko delo. S preostankom popoldneva pa dijaki razpolagajo sami.

Izbirajo lahko med različnimi interesnimi dejavnostmi. Pridružijo se lahko organiziranim športnim aktivnostim (strelstvo, fitnes, rekreacija, namizni tenis, pohodi), poleg rekreacije se pripravljajo tudi na športna tekmovanja med dijaškimi domovi.

Preizkusijo se lahko v kuharskih delavnicah, ročne spretnosti pa lahko urijo pri šivanju, kvačkanju, vezenju, ustvarjalnih delavnicah… Večkrat pripravimo različne družabne dogodke: spoznavne urice, filmski večer, kostanjev piknik, prednovoletno srečanje, turnir v namiznem nogometu, pohod…

Ker smo majhen dom, se dijaki med seboj dobro poznajo, zato jim ni dolgčas. Vedno lahko stopijo do »cimra«, soseda, vzgojitelja in najdejo koga za pogovor, druženje ali igranje namiznega nogometa.

Pogosta vprašanja

Kdo lahko biva v dijaškem domu?

Pogoj za vpis v dijaški dom je status dijaka oziroma študenta. Pri nas bivajo dijaki, ki so se vpisali na šolo, ki je preveč oddaljena za vsakodnevno vožnjo in študentje višjih strokovnih šol.

Katere šole so v bližini Dijaškega doma Škofja Loka?

Dijaški dom je del Šolskega centra Škofja Loka, ki dijakom omogoča izobraževanje za široko paleto poklicev s področja strojništva, avtoremontne dejavnosti in lesarstva. Hkrati pa smo največja šola v Sloveniji, ki ponuja možnost izobraževanja po vajeniški obliki.
V isti stavbi je tudi gimnazija. Škofja Loka ima dobre prometne povezave, tako da se nekateri naši dijaki šolajo tudi v drugih krajih (npr. v Naklem).

Kako je s prehrano v dijaškem delu?

Dijaki imajo dnevno tri obroke: zajtrk, kosilo in večerjo. Za dijake športnike se režim prehrane po potrebi prilagodi. Dijaki lahko uporabljajo tudi domsko kuhinjo, da si kaj sami pripravijo.

Kako poteka dan v dijaškem domu?

Dijaki dan začnejo z zajtrkom, nato odidejo k pouku. Ko končajo, se vrnejo v dijaški dom, kjer imajo kosilo. Do 16. ure so prosti, imajo čas za počitek, druženje, sprehode… Med 16. in 18. uro imamo v dijaškem domu obvezne učne ure, torej čas, namenjen učenju in opravljanju šolskih obveznosti. Potem so dijaki prosti: na voljo so jim različne interesne dejavnosti. Večerja je ob 19. uri. Vrata dijaškega doma se zapirajo ob 21h, po 22. uri pa sledi počitek.

Kako je z bivanjem v dijaškem domu v času prakse in vajeništva?

Dijaki, ki imajo delodajalca, pri katerem opravljajo vajeništvo ali praktično usposabljanje v Škofji Loki, v tem času bivajo v dijaškem domu. Tisti pa, ki imajo delodajalca v domačem kraju, za čas opravljanja usposabljanja bivajo doma in so oproščeni plačila oskrbnine.

Ali se v dijaškem domu ves čas učiš?

Imamo obvezne učne ure, ko se dijaki učijo in opravljajo svoje šolske obveznosti. Vendar pa je dijaški dom veliko več kot samo učenje. Dijaki imajo na voljo različne športne dejavnosti (strelstvo, namizni tenis, fitnes, rekreacija, pohodi), dogodke (športna tekmovanja, filmski večeri, predavanja, namizni nogomet) in delavnice (kuhanje, ročne spretnosti, pogovori). Tukaj spoznavajo prijatelje iz cele Slovenije.