Politika upravljanja s piškotki

Na zaupanja vrednem spletnem mestu lahko piškotki zelo obogatijo uporabniško izkušnjo, zato vam svetujemo, da piškotke, ki jih zapisuje spletni portal slovenskesrednjesole.si, sprejmete. Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, narekuje pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Spodaj pojasnjujemo kaj piškotki so, kakšen je njihov namen in kako z njimi upravljati, ter seveda katere piškotke ta spletna stran uporablja. Slovenskesrednjesole.si uporabljajo piškotke izključno z namenom, da bi spletno mesto optimizirali in prilagodili vašim željam.

Kaj so piškotki in zakaj jih uporabljamo?

Piškotek je majhna datoteka, običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Ob vsakem obisku spletne strani bo ta pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala (vsi podatki so anonimni, pomagajo pa razumeti obiskovalce spletnega mesta in njihovo krmiljenje po njem). Piškotki so pomembni za delovanje spletnih strani, saj omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo.

Piškotek vsebuje različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Običajno vsebuje:

  • ime strežnika, s katerega je bil poslan piškotek,
  • življenjsko dobo piškotka (sejni se hranijo za čas obiska spletnega mesta, trajni pa do njihovega izteka ali izbrisa),
  • vrednost – naključno generirano edinstveno število.

Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij. Piškotek lahko prebere in uporablja le strežnik, ki je poslal piškotek. Uporaba piškotov je ustaljen postopek na večini sodobnih spletnih mest in standardne nastavitve brskalnika uporabo piškotov omogočajo.

V kolikor se z njihovo uporabo ne strinjate, spremenite nastavitve brskalnika tako, da bo sprejemanje piškotov onemogočeno, vendar to lahko omeji zmožnost vaše komunikacije s spletnim mestom. Prejete piškotke lahko kadarkoli izbrišete z orodji vašega brskalnika.

Kako upravljati s piškotki?

Vsi spletni brskalniki spletnim stranem omogočajo, da uporabljajo piškotke, lahko pa uporabniki, če želite, upravljate s piškotki ali celo onemogočite njihovo uporabo.

Svetujemo vam previdnost, saj z nastavitvami trajnega onemogočanja shranjevanja piškotkov v vašem spletnem brskalniku večina spletnih strani ne bo delovala pravilno. Ne boste mogli opraviti spletnega nakupa (spletna stran si ne bo zapomnila, kaj ste dodali v košarico ali kaj ste vpisali v prejšnjem koraku) in na spletnih straneh, kjer je potrebna registracija / prijava, se boste morali prijavljati vsakič znova.

Piškotki, ki jih uporablja spletni portal slovenskesrednjesole.si

Spletni portal slovenskesrednjesole.si trudi za transparentnost trga storitev, zato želimo biti tudi pri politiki upravljanja s piškotki čimbolj transparentni. Za nemoteno delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo različne vrste piškotkov; v vašem brskalniku so lahko shranjeni nekateri od piškotkov, opisanih spodaj, ali vsi izmed naštetih.

Ime piškotkaIzvorTrajanjeNamen uporabe
datr, lu, act, c_user, csm, p, presence, s, xs, a11y, frFacebookZa trajanje seje oz. največ 2 letiPiškotki se zapišejo, če ste prijavljeni na facebook.com in pregledujete strani, ki imajo vgrajene gumbe ali widgete za všečkanje in deljenje na socialnih medijih.
_ga
_gat
Google Analytics2 leti
10 minut
Google Analytics uporabljamo za spremljanje uporabe spletne strani in izboljšanje vaše uporabniške izkušnje. Piškotka vas edinstveno zapišeta kot uporabnika strani in beležita vaše pregledovanje, ne beležita pa vaših osebnih informacij (namenjna sta anonimnemu zbiranju informacij o posameznikovi uporabi spletne strani).

S pregledovanjem spletnih strani portala slovenskesrednjesole.si se strinjate z uporabo zgoraj navedenih piškotkov, ki jih seveda lahko kadarkoli onemogočite. Za vse dodatne informacije smo vam na razpolago na info@proevent.com.

Upravljalec spletnega portala slovenskesrednjesole.si:
Proevent d.o.o.
Dunajska 10
1000 Ljubljana
Zadnja sprememba: 12.1.2021